Τέχνες info.gr. Ένα website αφιερωμένο στις τέχνες

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Δελτία τύπου

Παναγιώτης Τέτσης - Παρακάμπτοντας τα Τσελεβίνια

ΠΙΣΩ

 

 

 Παναγιώτης Τέτσης -  Παρακάμπτοντας τα Τσελεβίνια

Ένα μήνα μετά την τελευταία έκθεση της Γκαλερί CITRONNE στον Πόρο, που έκλεισε τέσσερα λαμπρά καλοκαίρια στο ωραίο νησί, οι φιλότεχνοι στον κύκλο τους συζητούν ακόμα για την πρόσφατη παρουσία του γνωστού ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση με τα έργα του στη CITRONNE, υπο τον τίτλο «Παρακάμπτοντας τα Τσελεβίνια».
Τα Τσελεβινια είναι μικρά ακατοίκητα νησιά με την άγρια θάλασσα στο άκρο της Πελοπονήσου ανάμεσα στον Πόρο και την Υδρα και, όπως λέει ο Υδραίος ζωγράφος, από παιδί τον μάγευε το τοπίο όταν έβλεπε να καθρεφτίζονται τα πεύκα στα καταπράσινα νερά.
Στο διατηρητέο αρχοντικό του Πόρου, απέναντι από τη θάλασσα όπου στεγάζεται η Γκαλερί, είχαν τοποθετηθεί οι θαλασσογραφίες του Τέτση, βγαλμένες από αναμνήσεις, με πλατιούς ορίζοντες και βαθιά νερά, σκούρα μπλέ ή διάφανα πράσινα. Η κακοκαιρία του χειμώνα ορθώνεται μπροστά μας με τεράστια κύμματα που φτάνουν μέχρι τα σύννεφα και ανάμεσα στις ζοφερές πινελιές, προβάλλει πάνω στον τοίχο της Γκαλερί ένα λαμπερό κίτρινο με τα λεμόνια του Πόρου ακουμπισμένα πάνω σε άσπρο τραπεζομάντηλο, ένα λάδι σε μουσαμά, που ζωγράφισε ο Τέτσης για τη CITRONNE το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Ο ίδιος ο ζωγράφος, ένας ογδοντάρης νεαρός, λεπτός, κομψός, με το παπιγιόν του, ένας δανδής του 21ου αιώνα, περιφερόταν γοητευτικός γκριζομάλλης ανάμεσα στους μαθητές του της Σχολής Καλών Τεχνών, τους υπουργούς, τους βουλευτές και πολλούς φιλότεχνους.    
Όπως λέει για τον ζωγράφο η γκαλερίστα Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, ιστορικός τέχνης, «οι θαλασσογραφίες του Τέτση υποδεικνύουν μία προσωπική ερμηνεία για τη θάλασσα, πάντα παρούσα στη ζωή του, στο νού του, στο έργο του. Οι πίνακές του είναι προϊόντα αναμνήσεων, συναισθημάτων και αίσθησης από τον τόπο αυτό. Η θάλασσα ανοίγεται μπροστά στα μάτια του θεατή, όπως ο πλατύς ορίζοντας. Τα παχύρευστα χρώματα απλώνονται στον καμβά με το πινέλο, με μαχαίρι, ακόμα και με τα δάχτυλα. Το φώς μεταβάλλεται σε χρώμα…»
Αυτά και άλλα ωραία μας λέει η κ. Σπινάρη, που έχει αρχίσει ήδη να ετοιμάζεται για το επόμενο καλοκαίρι, αφού οι εκθέσεις της αποτελούν πλέον τον σημαντικότερο πολιτιστικό θεσμό του νησιού.


Ξένη Μουχίμογλου  

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΤΣΗΣ - ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΣΕΛΕΒΙΝΙΑ

 

Καλώς ήρθατε στο www.artsinfo.gr ένα website αφιερωμένο στις τέχνες και τον πολιτισμό. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

 

INTERNETINFO © ΤΕΧΝΕΣ INFO.GR